Fabio Di Giannantonio – Jez, spi, závoď.. Opakuj

Fabio Di Giannantonio – Jez, spi, závoď.. Opakuj

Proč a jak jste začal závodit na motocyklech?
_
"Se závoděním jsem začal, když mi bylo asi 5 let. V té době jsem s tátou sledoval spoustu závodů v televizi. Jednou jsme šli na malý okruh poblíž domu mých rodičů, vyzkoušel jsem to ze zvědavosti a bavilo mě to. Od té doby jsme s rodinou začali závodit, jen tak pro zábavu. O víkendech jsme jezdili na závody v obytném autě. Začalo to jako hra a stalo se středem mého života."
-

_

"Upřímně, je úžasné závodit proti jezdcům, které jsem před pár lety viděl v televizi. Například Sam Lowes. Na začátku mé kariéry byl mým týmovým kolegou. Tenkrát byl v Moto2 a dal mi spoustu rad. Nyní proti sobě závodíme. Příští rok v MotoGP to bude fantastické být jedním z nejlepších jezdců. Jsou tu skvělí šampioni, jako Dovizioso a Márquez, které jsem jako malý kluk sledoval v televizi. Snil jsem o závodech proti nim a nyní se to stává realitou."

Zpět na blog
Příští rok začínáte nové dobrodružství na motorce Gresini Ducati MotoGP. Jaké jsou vaše pocity? Těšíte se na jízdu na této bestii nebo máte strach?

"Určitě to bude neuvěřitelný pocit a velmi emotivní, zvláště jako Ital na Ducati. Je to splněný sen. První kola na motorce si budu pamatovat po zbytek života. Nebojím se, jen se na to těším. Nemůžu se dočkat, až pojedu na MotoGP Ducati. Pro mě to bude "obrovské."

Ve třídách pro menší motocykly jste vždy bojoval s váhou, protože jste poměrně vysoký. V MotoGP by to nemělo být tak důležité. Předpokládáme tedy, že se konala velká pasta party, když jste získal smlouvu na MotoGP Ducati? Změníte svůj trénink, abyste se připravil na velký motocykl?

"To je pravda, ve třídách pro menší motocykly jsem vždy bojoval s váhou, protože jsem celkem vysoký. Bohužel, váha je důležitá i v MotoGP z mnoha důvodů. Takže se bohužel stále musím hlídat se svou váhou. Co se týče tréninku, neplánuji nic konkrétně měnit. Cílem je stát se ve všem rychlejším a silnějším a být lepším sportovcem. Ale pasta party určitě budou. Někdy potřebujete pasta party s přáteli!"

Řekněte nám trochu o vašem tréninku. Vidíme vás na trati jen o víkendech, ale musí se odehrávat i mnohem více. Jak vypadá váš běžný týdenní režim?

"Trénink je jednou z nejdůležitějších úloh pro každého jezdce. Je to čas, kdy se soustředíte a zaměřujete se na příští víkend. Obvykle chodím do posilovny, kde se setkávám s mým trenérem. Trénuji hodně pomocí cvičení CrossFit, ale s lehkými váhami, abych nepřibral příliš mnoho svalů. Jak jsem řekl, musím dávat pozor na váhu. Dělám také hodně vytrvalostního tréninku, jako je běhání a cyklistika. Dělám nějaký motokros a plochou dráhu, ale trénink v posilovně je největší částí."

Co mentální trénink? Ačkoliv se motocyklové závody stále považují za sport ‚tvrdých chlapů’, je na jezdce kladený neuvěřitelný tlak a nedávno jsme viděli, jak s tím někteří talentovaní jezdci bojují. Máte v této oblasti podporu nebo se aktivně trénujete?

"Přesně tak, mentální složka je pro jezdce velmi důležitá. Konkrétně netrénuji ani s odborníkem. Snažím se obklopit lidmi, které mám rád a kterým důvěřuji. Jako můj asistent Fabio a můj manažer Diego. Tito lidé mi v každém závodě pomáhají. Také mám trenéra doma. S ním můžu mluvit o svých pocitech a dává mi tipy pro mé myšlení."

Pokud se podíváme na počet poškozených přileb, jste jeden z našich jezdců s nejméně haváriemi. Jaké byly vaše nejtěžší zranění a jak se s nimi obecně vypořádáváte?

"Opravdu? To jsem nevěděl. Doufám, že to tak bude pokračovat. Měl jsem několik havárií, ale naštěstí mám nejlepší ochranu hlavy. Havárie nikdy není příjemná, ale vášeň pro závodění je vždy silnější. I když to bolí, vůle zlepšit se v soutěži je vždy silnější. Vždy se vrátím na motocykl."

Děláte kromě motocyklových závodů i jiné sporty? Váš manažer je v fotbale poměrně aktivní. Uvažovali jste někdy o změně sportu?

"Hrál jsem fotbal od malička až do šestnácti let. Dělal jsem také mnoho dalších sportů, jako je kajak, lezení, judo a plavání. Ale určitě nezměním svůj současný sport. Miluji motorsport, závody a zejména motocyklové závody. Ale kromě toho je skvělé mít Diega jako manažera a těžit z jeho znalostí jiných sportů."

Zvenčí vypadá život v paddocku vždy zábavně. Můžete se spřátelit s ostatními jezdci, nebo je to na této úrovni soutěže nemožné?

"Život v paddocku je občas trochu divný. S některými jezdci mám skvělý vztah, s jinými méně. Ale je velmi těžké stát se opravdovými přáteli, když proti sobě závodíte. Na trati mám několik lidí, se kterými rád trávím čas, ale přátele mám doma."

Sociální média jsou v těchto dnech pro jezdce velmi důležitá pro jejich veřejný obraz a také pro jejich sponzory. Ale toto médium může být také noční můrou. Jak reagujete na nenávistníky nebo kritiku?

"Přesně tak, zejména nyní jsou sociální média velmi důležitá pro sportovce, aby se dostali do kontaktu se svými fanoušky a reprezentovali své sponzory. Samozřejmě je tu vždy kritika, dokonce i nenávistníci, ale pro mě je to jen podnět, abych je vyvrátil. Takže se snažím proměnit něco špatného v něco pozitivního."

Pokud jde o sociální média, móda se zdá být pro vás velmi důležitá. Narodil jste se a žijete v módě hlavním městě Římě. Jaké máte plány do budoucna?

"Opravdu miluji módu, je mojí velkou vášní. Mám vlastní značku. Zatím jen tak pro zábavu, ale uvidíme, co přinese budoucnost. Nyní se musím soustředit na svoji práci jezdce."

Kde vidíte MotoGP za pár let? Myslíte si, že bude na elektřinu? Už jste někdy zkoušel e-bike?

"Elektrická vozidla se stávají čím dál tím důležitějšími. Upřímně nejsem jejich velkým fanouškem, protože miluji motocykly s pístovými motory. Pokud bychom v budoucnosti museli závodit na elektrických motocyklech v MotoGP, určitě bych to udělal. Bylo by to dobré pro životní prostředí a možná by to dokonce zvýšilo výkon motocyklů. Kdo ví?"

Fabio jezdí v přilbě Shoei X-Spirit 3

prohlédnout zde